Rólam

Nikolett táplálkozás tanácsadóMár egészen kicsi korom óta része az életemnek a rendszeres mozgás és ezzel együtt az egészségtudatosság. Noha versenysportokat soha nem űztem, de hobbi szinten számos mozgásformát kipróbáltam. Emlékszem már kisiskolás koromban is alig vártam, hogy a tanulás végeztével kiszabaduljak a szabadba és fussam a köröket. Édesapámmal rengeteget túráztunk, kirándultunk, és egyszerűen imádtam, mikor a több kilométeres gyalogtúrák után, másnap alig bírtam lábra állni az izomláztól, DE ezáltal is éreztem, hogy IGEN, élek. Rendszeresen jártam futóversenyekre, és táncoltam.

A mozgás szeretete mindig megvolt és ez a mai napig meg is maradt, és része az életemnek. Az étkezésre is próbáltam odafigyelni, mióta az eszemet tudom, de régebben nem vetettem meg az egészségtelen dolgokat sem. Nagyon sokáig irigykedtek rám a társaim, hogy bármit megehettem, semmi nem látszott meg rajtam, de én azért mindig találtam magamon hibát. Tény, hogy nem voltam túlsúlyos, de azért 5-6 kilók fel-le szaladgáltak rólam. Emiatt és a női hiúságom miatt az évek során számtalan diétát kipróbáltam, hogy formába lendüljek. Hol azért kezdtem bele egy fogyókúrába, hogy nyárra kicsit összeszedjem magam, hol azért mert éppen kényelmetlen lett egy kedvenc nadrágom, vagy az ünnepek alatti nagy kajálásokat akartam kompenzálni. Valljuk be, mi nők hajlamosak vagyunk arra, hogy állandóan csak a fogyókúrák körül járjon az eszünk, vagy irigykedve figyeljük, hogy másoknak vajon hogyan sikerülhetett az áhított alakot elérni?! Sokáig én is így gondolkodtam, de minden egyes fogyókúrám kudarcba fulladt, mert vagy nagyon egyoldalú volt, vagy állandóan koplalni kellett!

Volt egy időszakom, mikor átestem a ló túloldalára, és úgy, hogy észre se vettem, kezdtem szép lassan tönkretenni magam. Közrejátszott erre egy tönkrement párkapcsolat, a folyamatos megfelelési kényszer az akkori munkám miatt, az egyetemi stresszes időszak, és még sorolhatnám. Szóval szépen lassan ott tartottam, hogy hiába mondta bárki, hogy most már szedjem össze magam, hiába estek le rólam a ruháim, én még mindig kövérnek éreztem magam. Szakember, és egy új párkapcsolat segítségével sikerült kikeverednem a gödörből, és elfogadnom magam. Szerencsére ez már a múlt és nem is szívesen beszélek erről, de ez is én voltam.

Rájöttem, hogy ésszel és élvezettel, szenvedés nélkül is elérhetjük a célunkat, és most már azt is tudom, hogy hol a határ. Diétázni is lehet úgy, hogy közben jól érezzük magunkat, hogy nem kopog a szemünk folyamatosan az éhségtől, és miért ne ehetnénk finom falatokat, igen, akár süteményeket is?! Elárulom neked ez mind lehetséges. Létezik az a módszer, amely megenged mindenféle finom falatot, úgy, hogy közben ledobod a felesleges kilókat és egészséges is maradsz, és az eredmény viszonylag rövid idő alatt látványossá válik. Persze ehhez is, mint mindenhez az akarat, elhatározás és kitartás elengedhetetlen. Azt is el kell, hogy mondjam, hogy ma már lelkiismeret furdalásom sincs, ha esetleg 1-1 nap lecsúszik valami egészségtelen is a torkomon, mert tudom, hogy ez csak néha-néha fordul elő, egyébként pedig figyelek arra, hogy mi jó nekem, és mi nem. 😉

És akkor hogy hogyan is jutottam el odáig, hogy hobbiból hivatás lett?

Már középiskolás koromban sok könyvet, cikket olvastam az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban, azonban mégsem ebbe az irányba folytattam a tanulmányaimat. Közgazdász szakon, egészségturizmus szakirányon diplomáztam, majd férjhez mentem és valahogy ezt a továbbtanulás dolgot elengedtem. Más célja lett az életemnek, mivel férjemmel kisbabát szerettünk volna.

A babaprojekt azonban nem ment nálunk olyan egyszerűen, hiába vágytunk rá mindennél jobban, nem akart jönni a gólya. Végigjártunk mindenféle orvosi kivizsgálást ezzel kapcsolatban, melynek során PCOS-t és inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak nálam. Ekkortájt kezdtem blogot is vezetni a betegségemmel és egészséges életmóddal kapcsolatban. A betegség miatt megpróbáltam még egészségesebben táplálkozni, mozogni, elvégeztem egy AVIVA tanfolyamot, ezt a tornát beiktattam az életembe, és láss csodát beköszöntött hozzánk a gólya. Azóta már két gyermek boldog anyukája vagyok. Rájöttem, ha valamit igazán akar az ember, és elég elszánt és kitartó, akkor nincsenek akadályok és bármit elérhetünk.

Az első terhességem során 25 kilót sikerült magamra szedni, úgy hogy azért nem ettem három lovat vacsorára, de mégis így sikerült. Hazatérve a kórházból ugyan már majdnem 10 kilóval kevesebb voltam, de még így is jóval több, mint amennyit valaha is mutatott alattam a mérleg. Eleinte nem is zavart a dolog, mert a nap minden pillanatában, 24 órás ügyeletben voltam a kisbabám mellett, másra nagyon nem is volt idő. Azonban pár hónap elteltével már igenis zavart a dolog, mert nem akartak olvadni a kilók, és a mozgás is nagyon hiányzott, így elhatároztam, megmutatom, hogy vissza tudom szerezni az eredeti formám, persze ésszerű keretek között, hiszen mégiscsak a kisbabám volt a legfontosabb.  Sikerült is ezt a többletsúlyt egy általam felállított rendszerrel pár hónap alatt leadni, úgy hogy közben nem koplaltam, nem szenvedtem, hanem finomakat ettem. Azt hiszem itt kezdődött el minden, ekkor döntöttem el, hogy amint a kisfiam engedi, újra iskolapadba ülök és dietetikus leszek. Célom ezzel az volt, hogy másoknak segíthessek, akár fogyásról, akár különböző betegségekből adódó életmódváltásról legyen szó, ÉN SEGÍTENI AKAROK. A következő jelentkezési időszakban be is adtam a felvételi kérelmemet, ami sikerült is, így a Semmelweis Egyetem ápolás és betegellátás szak, dietetikus szakirányos hallgatója lettem.

Mivel azonban ez egy 4 éves képzés, így úgy döntöttem elvégzek egy életmód és táplálkozási tanácsadó tanfolyamot, hogy hivatalosan tudjam segíteni a hozzám fordulókat a diploma megszerzéséig is. Noha így kicsit korlátozottabban tudok tevékenykedni, mert betegségek kapcsán szükséges a dietetikusi végzettség, de addig is tanácsokkal látom el azokat, aki fogyni szeretnének vagy ételérzékenységgel és bizonyos hormonális problémákkal küszködnek.