Mivel a tegnapi nap nem éppen egy szénhidrátszegény és diétás történet volt, egy szuper esküvő miatt, ezért most hoztam Nektek egy szénhidrát csökkentett Kakaós csiga receptet. Mint már korábban említettem, néha-néha nálam is beleférnek ilyen bűnözős napok, de a korábbi évekhez képest most már nincs bűntudatom egy-egy ilyen nap után, mert tudom nem ezen múlik az életem, hanem a többi 364 napon! 😉

És akkor íme a recept!

Hozzávalók a tésztához:
– 25 dkg szénhidrát csökkentett  liszt
– 4 dkg lágy margarin
– 3 dkg xilit/eritrit
– 1 tojássárgája
– 2 dkg élesztő
– kevés vanília
– 1 csipet só
– 2 -2,5 dl tej
– reszelt citromhéj (el is maradhat)
– 1 ek. sikér

Töltelék:
– 2 evőkanál cukrozatlan kakaó
– 5 evőkanál xilit/eritrit

Lekenéshez:
– margarin

Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel egy kevés tejjel és édesítővel.
A többi hozzávalót a tej kivételével tegyük egy tálba. Ha az élesztő felfutott adjuk a többi hozzávalóhoz, a tejet viszont csak fokozatosan öntsük hozzá. Gyúrjunk egy lágy kelt tésztát.
Fontos, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá, mert nem tudhatjuk, hogy pontosan mennyit fog a liszt felvenni.
Meleg helyen letakarva kelesszük kb. egy órát.
Közben készítsük el a tölteléket.
Ha a tészta megkelt nyújtsuk téglalap alakúra, kenjük le az egész tésztát olvasztott margarinnal. A jól összekevert töltelékkel szórjuk meg bővel a tésztát és tekerjük fel mint a piskóta roládot. Vágjuk őket 1,5 cm-es vastagságúra és tegyük őket a sütőpapírral kibélelt tepsibe, 1 – 2  cm távolságra egymástól. Meleg helyen kb. 15 percet még kelesszük. Előmelegített sütőben, 160 – 170 fokon kb. 20-25 perc alatt süssük készre. Kakaó helyett fahéjjal is készíthetjük, én fele-fele arányban szoktam készíteni ebből a mennyiségből.

Kakaós, fahéjas csiga

Kakaós, fahéjas csiga