Néhány évszázaddal ezelőtt, amikor az inkák terjeszkedni kezdtek, és hosszabb hadjáratokra indultak, a quinoa és az állati zsírok keverékére támaszkodtak, hogy legyen energia utánpótlásuk.
Mivel a quinoa-t könnyű termeszteni és tele van fontos tápanyagokkal, ezért az inkák a „gabonák anyjának” nevezték. Igazából nem egy gabona növényről beszélünk, mivel a parajfélék és a céklák családjába tartozó növény, ezért csak álgabonaként emlegetik, viszont versenybe szállhatna más gabonafélékkel.

Az inkákon kívül más is rájött, hogy micsoda csodanövény a quinoa. 1993-ban a NASA kutatói is felfigyeltek erre a növényre, hiszen fehérjében gazdag és könnyedén termeszthető, ezért az űrmissziók során ők is elkezdték alkalmazni.

Oké, hogy a quinoa népszerű volt az ókori harcosok és űrhajósok körében, de miért kellene nekünk is többet fogyasztanunk belőle?

Nos, ha böngészed az internetet, akkor valószínűleg számtalan cikket láttál már te is a “szuperfoodok”-ról, és azok hihetetlen egészségügyi előnyeiről. De ha ezek még nem is győztek meg a fogyasztásukról, én hoztam 4 okot, hogy miért tedd bele mégis az étrendedbe a quinoat.

1. Teljes értékű fehérjét tartalmaz

Egy csésze főtt quinoa nyolc gramm fehérjét tartalmaz, ami közel kétszerese a rizsben és más gabonaszerű ételekben található mennyiségnek.
És jó hír, hogy a vegetáriánusok számára is kitűnő fehérjeforrás.
Jó jó, de mi az a “teljes” fehérje?
Kilenc esszenciális aminosav létezik, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja őket előállítani, ezért kívülről kell őket bevinni, a táplálékunk által.
A teljes értékű fehérjék mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazzák.
A hús és a tojás is ilyen teljes értékű fehérjék, de aki nem fogyasztja ezeket, annak kiváló pótlék lehet pl. a tofuval együtt a quinoa.

2. Lizinben gazdag

Az egyik nagy mennyiségű esszenciális aminosav, melyet a quinoa tartalmaz, az a lizin. Ez segíti az izmok építését, pl. egy jó kis edzés után.

3. Nagyszerű rostforrás

A rostok a súlycsökkentési tervünk fontos elemei, mivel javítják az emésztést, segítik a méreganyagok távozását és eltelítik a gyomrot, ezáltal csökkentik az étvágyat.
Egy csésze quinoa 5 gramm rostot tartalmaz, ami komoly előny más keményítőkkel szemben, mint például a fehér rizs (0,6 g / csésze) és a teljes búza kenyér (1,9 gramm szeletenként).

4. Gyakorlatilag egy multivitaminról beszélhetünk

Oké, ez egy kicsit túlzás, mindenesetre nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz:
• B-komplex vitaminokat
• E-vitamin
• Magnéziumot
• Kálcium
• Vas
• Kálium
• Foszfort
• Cink

Hogyan főzzük?
1. Finom hálós szűrőt használjon öblítéshez. Akárcsak a rizst, ezt is le kell öblíteni főzés előtt, mert keserű lehet.
2. Mosás után kétszeres mennyiségű vízben kell megfőzni, kb. 15-20 perc után, mire az összes folyadékot elfőtte lesz jó.
Ha kissé megpirítjuk főzés előtt, enyhén diós íze lesz.
Reggelire fogyasztható tejjel, vagy gabonatejjel – kásaként, egyébként pedig minden olyan ételhez, amihez rizst használnánk.

Rengeteg receptet találni már az interneten, hogy miként alkalmazhatjuk ezt az álgabonát. Javaslom, hogy keresgéljetek, és legalább heti egyszer iktassátok be az étrendetekbe a fogyasztását. Jó hír, hogy gluténmentes ezért, aki érzékeny a gluténra, az is bátran fogyaszthatja.

quinoa