Végre…végre…végre…érik a málna. Nagyon szeretem ezt a finom kis gyümölcsöt, és szerencsére terem belőle bőven a kertünkben. Szüreteltem is gyorsan az első termésekből, és főztem belőle lekvárt, persze xilittel, mint minden lekváromat. A hétvégén majd jövök Nektek egy finom kis málnás süti recepttel, amit kedves szomszédasszonyomtól kaptam, csak kicsit átreformáltam, hogy a diétámba is beilleszthető legyen. 😉

De most itt vannak az elkészült lekvárról a képek!

Málnalekvár xilittel:
Hozzávalók:
2 kg málna
20 dkg xilit
2 csomag cukor stop lekvár befőző

Elkészítés:
A málnát folyó víznél átmossuk. A lekvárbefőzővel elkeverjük, majd forrásig melegítjük, kicsit összenyomkodhatjuk burgonyanyomóval is, hogy szétessenek a szemek, végül belekeverjük a xilitet, és még pár percig főzzük. Ezt követően tisztított üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba hagyjuk hűlni.

És hogy miért is szeretem annyira a málnát? Elsősorban az íze miatt, de rengeteg vitamin található benne és kiváló antioxidáns is.
A gyümölcs fogyasztása segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magas vérnyomást, segít a menstruációs zavarokon.
Levele is fogyasztható, ami értékes gyógynövény-alapanyag. A leveléből készített tea ér- és pórusösszehúzó, valamint enyhén antibakteriális hatású. Kiváló cukorbajra, húgyúti betegségekre, meghűléses panaszokra, lázcsillapításra, izzasztásra. A málnalevél-tea iszogatása  a kismamáknál alkalmazható a szülés előtti hónapban, a szülés megkönnyítésére, mert ellazítja, tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat.
Szóval fogyasszon belőle bátran mindenki, aki szereti!!!