Mákos lepény

Tészta:
-20 dkg szénhidrát csökkentett  liszt
-3db tojássárgája
-15 dkg puha margarin
-4g instant élesztő
-kb. 1 dl langyos tej
-csipet só
-vanília ízlés szerint
-3 ek. xilit

Töltelék:
-25 dkg darált mák
-2 dl tej
-30 g margarin
-ízlés szerint xilit
– 1 ek. méz
– ízlés szerint cukormentes lekvár

Elkészítés:
A tésztához a puha margarint a tojássárgájákkal kihabosítjuk, belekeverjük a xilitet, a sót, a vaníliát, majd hozzáadjuk az élesztőt és a lisztet, végül a langyos tejet. Könnyű tésztát gyúrunk.
A töltelékhez a darált mákot a tejjel, a xilittel és a mézzel elkeverjük, majd kicsit felmelegítjük, végül hozzákeverjük a vajat.
A tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik felét tepsibe nyújtjuk (kb. 20x25cm), rákenjük a tölteléket, megkenjük lekvárral, majd ráhelyezzük a másik kinyújtott tésztalapot. Tetejét bevagdossuk, vagy rácsozóval berácsozzuk.
Meleg helyen kb. fél órát kelesztjük így, a félkész süteményünket.
Végül megkenjük a tetejét tojással, és 180 C-on, kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.

Szénhidrát csökkentett mákos lepény

Szénhidrát csökkentett mákos lepény

Szénhidrát csökkentett mákos lepény