Remélem mindenkinél jól telt az elmúlt hétvége. Szerencsére szombaton az idő is kedvezett egy kis kirándulásnak, így mi is kihasználtuk, és csavarogtunk egy jót, kis családommal. Itt felénk csak szombaton volt szép őszi idő, vasárnapra ismét csúnya köd lett… amit nagyon, de nagyon nem szeretek. Ilyenkor a gyerkőccel sem igazán lehet kimenni, bent kell aszalódni egész nap, amit hát, hogy is fogalmazzak, Áron fiam nem igazán értékel, így tegnap sem találta a helyét. Ma, viszont ahogy most elnézem, ismét lesz egy kis napsütés, úgyhogy ki is kell használni! 😉

Tegnap, míg a nagyszülők és apuka szórakoztatta a törpét, addig megfőztem az ebédet… szerencsére akkora adag sikeredett, hogy mára is bőven elég lesz, így ma nem kell a konyhában tölteni a fél napot. Életemben először készítettem vadas mártást, mert szentül hittem, hogy utálom, de szó, mi szó, szerintem jól sikerült… legalábbis nekem mégiscsak ízlett, igaz nincs összehasonlítási alapom, mert életemben nem ettem még… lehet nem is ilyen ízűnek kellett volna lennie?!? Hmm, nem tudom, mindenesetre ez ízlett, és máskor is fogok készíteni. Tegnap burgonyagombóccal tálalva fogyasztottuk, ma viszont low-carb csőtésztát fogok mellé készíteni. Ezen kívül egy jó nagy kondér húslevest is főztem, és hát a desszert sem maradhatott el, ami most mákos-almás süti volt.

Húsleves

Szóval, aki még ma főzés előtt áll, és nincs ötlete, annak íme a recept:

Vadas mártás
Hozzávalók:
– 1 kg hús (én most vadhúsból, pontosabban vaddisznó karajból készítettem, mert az volt itthon)
– 1 fej vöröshagyma
– 2-3 gerezd fokhagyma
– só
– bors
– mustár
– 2-3 db babérlevél
– kevés xilit
– 4-5 nagyobb sárgarépa
– 2 nagyobb fehérrépa
– 1 kis pohár tejföl
– 2 ek. low-carb liszt
Elkészítés:
A húst megmossuk, felszeleteljük, majd kiklopfoljuk. A szeleteknek mindkét oldalát kevés olajon hirtelen fehéredésig sütjük, majd kiszedjük.
Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, a felszeletelt répákat. Felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, beledobjuk a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a xilitet, mustárt, majd beletesszük a húst is. Együtt főzzük, míg a hús megpuhul.
Ha megfőtt a hús, kivesszük a babérlevéllel együtt, és botmixerrel pürésítjük a zöldségeket. Hozzáadjuk a tejfölt, amibe a lisztet csomómentesre kevertük, és forralunk rajta egyet. Majd visszatesszük a húst a szószba.

Almás-mákos süti
Tészta:
– 120 ml tej
– 4 dkg xilit
– 4 dkg élesztő
– csipet só
– 25 dkg update liszt
– 1 ek. sikér
– 1 tojás
– 1 dl olaj
Töltelék:
– fél-1 kg reszelt alma (ki mennyire szereti vastagon a tölteléket)
– 35 dkg darált mák
– ízlés szerint xilit
– kis citromlé
– 1 tk. fahéj
Elkészítés:
A tejben kevés xilitet elkeverünk, felfuttatjuk benne az élesztőt. A tészta többi hozzávalóját egy keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, Jól összegyúrjuk, ha ragadós, még kis lisztet adhatunk hozzá.
Ezután letakarva fél órát kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A lereszelt almához ízlés szerint xilitet, és citromlevet adunk, majd hozzákeverünk egy tk. fahéjat és a darált mákot. Ha nagyon sok levet ereszt az alma, akkor egy kevés útifűmaghéjat adhatunk hozzá, ami felszívja.
Ha megkelt kicsit a tésztánk, akkor kettéosztjuk. Az egyiket egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk (én egy kisebb gáz tepsit használtam), villával megszurkáljuk, majd rákenjük a tölteléket és végül ráhelyezzük a másik nyújtott lapot. Ezt is megszurkáljuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba).
Sütés után, szeleteljük és a tetejét porrá darált xilittel szórhatjuk meg.

almás mákos süti

almás mákos süti